Placeholder

Het proces

Het aanvragen van een energielabel is nodig wanneer je je woning of bedrijfspand gaat verkopen, verhuren of wanneer je een nieuwe woning of bedrijfspand laat bouwen. In drie stappen heb je via Woninglabel.nl een energielabel voor jouw woning of bedrijfspand geregeld. We nemen je mee in het proces voor het aanvragen van een energielabel via Woninglabel.nl.

Stap 1: Kies een energielabel-adviseur

Het aanvragen van een energielabel start je door allereerst de juiste energieprestatie adviseur (EP Adviseur) te kiezen. Via Woninglabel.nl geef je hiervoor een aantal gegevens op in onze vergelijker. Vervolgens kun je een energielabel aanvragen.

Gegevens invullen

Om een geschikte energielabel-adviseur te vinden voor het opstellen van het energielabel hebben we allereerst wat gegevens van je nodig. In de Woninglabel.nl vergelijker geef je eerst aan of je een energielabel voor een woning of een bedrijfspand aanvraagt. Vervolgens vul je je postcode en huisnummer in. Wij kunnen op basis daarvan direct opzoeken bij de overheid hoe groot jouw woning of bedrijfspand is. Geef vervolgens aan om welk type gebouw het gaat.

Aanvragen energielabel

Het scherm dat je nu te zien krijgt toont welke energielabel-adviseurs er bij jou in de buurt beschikbaar zijn om voor jou een energielabel op te stellen. De getoonde prijzen zijn de prijzen die op dat moment gelden voor jouw woning of bedrijfspand. Dit geldt ook voor de levertijd. Heb je jouw energielabel snel nodig? Dan kijk je mogelijk naar een wat duurdere energielabel-adviseur met een kortere levertijd. Bekijk ook nog even de beoordelingen van de energielabel-adviseur. Zijn deze ook naar wens? Dan kun je direct de beschikbaarheid van het bedrijf reserveren en een energielabel-adviseur voor je aan het werk zetten. Je gaat hiermee een opdracht tot dienstverlening aan met de adviseur voor het getoonde tarief en wordt dus niet meer verrast door extra kosten.

Stap 2: Leun achterover

Het is nu aan de energielabel-adviseur, jij kan achterover leunen. De energielabel-adviseur gaat jouw energielabel opnemen. De uiteindelijke bepaling van het energielabel wordt vervolgens gedaan aan de hand van meer dan 150 unieke kenmerken.

Contact & bezoek

De energielabel-adviseur streeft ernaar om binnen 24 uur contact met je op te nemen om een afspraak te maken voor het opstellen van het energielabel. Vervolgens komt hij langs voor de opname.

Bepaling energielabel

Voor de bepaling van het energielabel heeft de energielabel-adviseur één tot anderhalf uur nodig om een woning ter plekke te inspecteren. De opname van een bedrijfspand duurt doorgaans langer. Het opstellen van het energielabel gebeurt aan de hand van meer dan 150 unieke kenmerken, waaronder:

  • de algemene kenmerken zoals de afmetingen, het bouwjaar en het gebouwtype;
  • de vierkante meters vloer, dak en gevel;
  • de isolatie van het dak, de muren, de vloer en het type beglazing;
  • de aanwezige installaties voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en zonnepanelen.

De energielabel-adviseur werkt na de opname het energielabel verder uit middels specialistische software en specifieke berekeningen. De bepaling van het energielabel wordt gedaan op basis van het fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).

Stap 3: Ontvang het energielabel

De opname is gedaan en de energielabel-adviseur heeft jouw energielabel klaar. We bespreken hieronder hoe het label wordt geregistreerd en opgestuurd. Ook leggen we uit dat je een review achter kan laten voor de energielabel-adviseur en benoemen we onze klantenservice.

Registratie energielabel

Na het opstellen van het energielabel registreert de energielabel-adviseur het energielabel in de landelijke database van de Rijksoverheid, EP-online. Vervolgens mailt de energielabel-adviseur jou het geregistreerde energielabel samen met de factuur.

Beoordeel je energielabel-adviseur

Wanneer je het energielabel hebt ontvangen sturen wij van Woninglabel.nl jou nog een korte vragenlijst om de energielabel-adviseur te beoordelen. Nieuwe klanten kunnen jouw ervaring meenemen bij het maken van hun keuze voor een energielabel-adviseur. We controleren de beoordeling en plaatsen die (eventueel anoniem) op Woninglabel.nl. 

Bezwaar energielabel

Ben je het niet eens met het energielabel? Bijvoorbeeld omdat je vindt dat de energielabel-adviseur jouw woning of bedrijfspand niet goed heeft geïnventariseerd? Of dat bepaalde kenmerken van jouw gebouw niet zijn meegenomen in de berekening? Neem dan eerst contact op met jouw energielabel-adviseur. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan je contact opnemen met de certificaathouder, het bedrijf dat het energielabel heeft geregistreerd. Kom je er ook niet uit met de certificaathouder. In zo’n uitzonderlijk geval kun je bezwaar maken door contact op te nemen met de Geschillencommissie Bouwkundige Keurders. Wil je meer weten over hoe je bezwaar kunt maken? Lees dan hier verder over hoe je bezwaar kunt maken tegen je energielabel.

Klantenservice

Heb je een vraag of heb je onverhoopt een probleem of meningsverschil met de door jou gekozen energielabel-adviseur? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op door te mailen naar: info@woninglabel.nl, of te bellen met / een Whatsapp-bericht te sturen naar: 085 – 01 620 80. Hoeveel dit kost? Voor jou helemaal niets. Per aanvraag ontvangen we namelijk een vaste vergoeding van de energielabel-adviseur. De energielabel-adviseur heeft zo klanten en jij hebt gemakkelijk en snel een energielabel voor jouw woning of bedrijfspand.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu