Placeholder

Hoe lang is een (oud) energielabel geldig?

Energielabels zijn essentiële documenten voor huiseigenaren en verhuurders in Nederland. De labels bieden inzicht in de energie-efficiëntie van een woning en spelen een cruciale rol bij de verkoop of verhuur van onroerend goed. Maar hoe lang is een (oud) energielabel geldig? In dit artikel bespreken we de geldigheidsduur van energielabels, registratievereisten en de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je energielabel up-to-date is. 

De registratie van je energielabel

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je energielabel alleen geldig is als het geregistreerd is in EP-Online. Zonder registratie is een energielabel niet rechtsgeldig. Dus, als je recentelijk een nieuw energielabel hebt ontvangen, zorg er dan voor dat het label wordt geregistreerd om ervoor te zorgen dat het geldig is. Check altijd EP-Online na oplevering van het energielabel

Voorlopige energielabels

Voorlopige energielabels zijn echter niet geldig. Het definitieve energielabel moet worden opgesteld en geregistreerd voordat het kan worden gebruikt bij de verkoop en verhuur van een woning. 

Geldigheidsduur van energielabels

Zowel de huidige als de oude energielabels hebben een geldigheidsduur van tien jaar. Dit betekent dat het energielabel tien jaar geldig blijft na datum van uitgifte. Gedurende deze periode kun je het label gebruiken bij overdracht van je woning zonder je zorgen te hoeven maken over vernieuwing. 

Vernieuwing van energielabels

Na de geldigheidsperiode van tien jaar is er geen verplichting om het oude energielabel opnieuw op te laten stellen, tenzij je van plan bent je woning te verkopen of te verhuren. Pas wanneer het label is verlopen, moet je stappen ondernemen om een nieuw energielabel te verkrijgen. Energielabel-adviseurs met elkaar vergelijken en een energielabel aanvragen? Dat kan hier in onze vergelijker!

Verbeteringen aan je woning

Als er tijdens de geldigheidsperiode van je energielabel verbetermaatregelen aan je huis zijn doorgevoerd, is het altijd verstandig om een nieuw energielabel op te laten stellen. Het nieuwe energielabel zal nauwkeuriger zijn en de verbeteringen aan je woning weerspiegelen, wat kan resulteren in een gunstiger label. 

Je energielabel verhogen

Wil je je woning nog verder verduurzamen voordat je een nieuw energielabel laat opstellen? Er zijn verschillende manieren om je energielabel te verhogen. Lees ons artikel met vijf manieren om je energielabel te verhogen voor waardevolle tips en advies. 

Belangrijke deadline: 1 januari 2030

Het is cruciaal om te weten dat vanaf 1 januari 2030 het verhuren van woningen met energielabel E, F of G niet meer is toegestaan. Dit geldt zowel voor woningbouwcorporaties als particuliere verhuurders. Het is dus van groot belang dat je als verhuurder tijdig controleert wat het energielabel van jouw woning is. Zo kun je op tijd beginnen met het verduurzamen van de woning en ervoor zorgen dat het energielabel ook in 2030 nog geldig is. 

Financiering van verduurzaming

Ben je van plan om je woning te verduurzamen om aan de nieuwe eisen te voldoen? Er zijn financieringsmogelijkheden beschikbaar. Als je een laag inkomen hebt, kun je zelfs tegen een 0%-rentetarief lenen. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar en kun je nu ook subsidie ontvangen voor individuele isolatiemaatregelen. Deze financiële ondersteuning kan je helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning. 

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu