Placeholder

Wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende typen gebouwen?

Bij het aanvragen van je energielabel vul je zelf in onder wat voor type jouw woning of bedrijfspand valt. Op Woninglabel.nl maken we onderscheid tussen woningen en bedrijfspanden. Onder woningen vallen vier woningtypes: appartement, rij- of tussenwoning, hoek- of twee-onder-een-kapwoning en vrijstaande woning.

Het type woning heeft invloed op je energielabel. Tussenwoningen komen naar verhouding meestal wat gunstiger uit de bus, aangezien dit type woning minder verliesoppervlakte heeft. De zijgevels van tussenwoningen grenzen namelijk aan verwarmde ruimtes, dus deze hoeven niet meegenomen te worden in de meting van de energieprestatie adviseur (EP Adviseur). Bij appartementen op een tussenverdieping kan het energielabel zelfs nog gunstiger uitkomen. In zulke gevallen is er namelijk geen sprake van een vloer en een dak, dus heb je nog minder verliesgevende oppervlaktes. Een vrijstaand gebouw heeft relatief veel verliesoppervlakte. Alle gevels rondom, inclusief de vloer en het dak worden dan meegenomen in de meting van de energielabel-adviseur.

De verhouding tussen het gebruiksoppervlakte en de verliesoppervlakte speelt ook mee in de bepaling van het energielabel van jouw gebouw. Bij vrijstaande gebouwen kost het dus meer moeite om een hoger energielabel te behalen. Dit heeft te maken met het feit dat de energielabel-adviseur alle gevels rondom, de vloer en het dak meeneemt in zijn meting. Daarnaast wordt niet altijd het volledig oppervlakte gebruikt (bijvoorbeeld in het geval van een hoog plafond). Volledig isoleren en goede beglazing is dan vaak niet voldoende voor energielabel A. Om op een hoger energielabel uit te komen met een vrijstaand gebouw moet in zulke gevallen vaak al gedacht worden aan bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Vergelijk energielabel-adviseurs

Vergelijk op prijs, kwaliteit en snelheid op basis van jouw gegevens.

Vergelijk nu